Bağdat Caddesi, No:125/9 Kadıköy, İstanbul

Titreme Tedavisi Doktoru İstanbul

Tıbbi literatürde tremor olarak bilinen sorun halk arasında titreme olarak bilinmektedir. Bazı titremeler ufak çaplıdır ve kişinin gündelik hayatını etkilemez. Bazı titremeler ise kişinin gündelik hayatını olumsuz etkileyecek düzeyde olabilmektedir.  Bazı bireylerde titreme başlı başına bir sorunken, bazı bireylerde ise titreme bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Titreme neden olur, titreme türleri nelerdir, titreme hangi hastalıkların belirtisidir, titreme nasıl tedavi edilir gibi sorunların cevaplarını merak ediyorsanız yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Tremor nedir

Titreme (Tremor) Nedir?

İstanbul Tremor, en basit tanımı ile istemsiz olarak ortaya çıkan ritmik hareket bozuklukları olarak tanımlanmaktadır. En yaygın görülen hareket bozuklukları tremorlar yani titreme sorunudur. (Esansiyel Tremor)[1]

Titreme sorunu genel olarak iki ana gruba ayrılarak incelenmektedir. Ayrım titremenin sabit yani durağan bir halde mi hareket halindeyken mi ortaya çıktığına göre yapılmaktadır. Sabit halde ortaya çıkan titremeler istirahat tremoru, hareket halinde iken ortaya çıkanlar ise aksiyon tremorudur. İstirahat tremoru daha çok elleri ve parmakları etkilemektedir. Aksiyon tremoru ise etkilenen vücut kısmına göre 4 e ayrılarak incelenmektedir. Bunlar; intansiyonel tremor,  postural tremor, göreve özgü tremor ve izometrik tremordur.

  • İntansiyonel Tremor

Amaca yönelik olarak yapılan fiziksel aktiviteler esnasında ortaya çıkan titremeler intansiyonel tremor olarak sınıflandırılmaktadır.

  • Postural Tremor

Postural tremorlar elleri ve bacakları yer çekimine karşı havaya kaldırmaya çalışıldığında ortaya çıkan titremelerdir. Korku, heyecan, titreme gibi durumlar bu tür titremelerin tetikleyicisi olabilmektedir.[2]

  • Göreve Özgü Tremor

Adından da anlaşılacağı üzere göreve özgü tremor belli bir aktivite esnasında ortaya çıkan titremelerdir. Örneğin yazı yazma esnasında ortaya çıkan titremeler göreve özgü tremorlardır.

  • İzometrik Tremor

Belli bir nesnesin kaldırılması esnasında ortaya çıkan titremeledir. Örneğin bir dambıll ya da ağır bir kitabın kaldırılması gibi durumlarda ortaya çıkan titremelerdir. Yani bir kasın istemli olarak kasılması esnasında ortaya çıkan tremorlardır.

Bu sınıflandırma haricinde tremorlar görülme nedenine göre de 7 sınıfa ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Esansiyel Tremor: Tremorlar arasında en yaygın olarak görülen türdür. Ellerde ve baş, boyun bölgesinde görülen ve nedeni tespit edilemeyen titremeler esansiyel tremor olarak sınıflandırılmaktadır.
  • Parkinson Tremoru: Parkinson hastalığında ilk karşılaşılan belirtilerden birisi de titremedir. İstirahat halinde iken ortaya çıkan ve Parkinson hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan titremeler Parkinson tremoru olarak sınıflandırılmaktadır.
  • Distonik Tremor: Distoni hastalığı olan kişilerde görülen ve istemsiz kas kasılmaları ile ilişkilendirilen titremelerdir.
  • Fizyolojik Tremor: Aşırı alkol kullanımı ya da bazı ilaç ve hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan titremelerdir. Neden olan durum ya da hastalığın tedavi edilmesi ile fizyolojik tremorlar tamamen tedavi edilebilmektedir.
  • Ortostatik Tremor: Bacaklarda aniden ortaya çıkan hızlı ve ritmik titremelerdir. Bu tür tremorlarda titreme oturma konumuna geçildiğinde ya da yürümeye başlanıldığında durmaktadır.
  • Serebellar Tremor: Beyincikte oluşan hasarlara bağlı olarak ortaya çıkan titremelerdir.
  • Psikojenik Tremor: Psikolojik durumlara ya da hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan titremelerdir. Altta yatan psikolojik durumlar veya hastalıkların tedavisi gerçekleştirildiğinde titreme de tedavi edilmektedir.

Tremor –Titreme- Hastalığı Neden Olur?

Stres, kaygı ya da heyecan gibi durumlarda anlık olarak ortaya çıkan ve tekrar etmeyen titremeler hastalık olarak nitelendirilmez. Normal bir durum olarak görülür. Tıbbi olarak hastalık ya da bir hastalığın belirtisi olan titremeler merkezi sinir sistemini ya da kasları etkileyen nedenlerle ortaya çıkan titremelerdir. Bu nedenle titremenin tedavi gerektirip gerektirmediği, ya da herhangi bir hastalıkla alakası olup olmadığının anlaşılması için uzman bir doktora başvurulması önerilmektedir.

Titremelere neden olan ve en sık karşılaşılan durumlardan bazıları şunlardır; kas yorgunluğu, aşırı kafein tüketimi, stres, yaşlanma ve kan şekerinin düşmesi. Bunlar hayatın olağan akışı içerisinde anlık titremelere neden olabilecek durumlardır.

Titreme yani tremor ile ilişkilendirilen hastalıklardan bazıları şunlardır; inme, travmatik beyin hasarları, Parkinson hastalığı, ms hastalığı, alkolizm, hipertiroidtir.

Titreme (Tremor) Tedavisi Doktoru İstanbul

Titreme Şikayeti Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır?

  • Ellerde, kollarda, bacaklarda ya da vücudun farklı uzuvlarında ortaya çıkan ritmik ve tekrar eden tekrarlamalar görülmesi durumunda,
  • Konuşma ve ses tonunu etkileyen titremeler görülmesi durumunda,
  • Yazma, çizme gibi eylemler yerine getirilirken titreme görülmesi durumunda,
  • Çatal, bıçak kullanma yani yemek yeme esnasında titreme şikayeti görülmesi durumunda ciddiye alınmalıdır.

Ortaya çıkan titremelerin kas yorgunluğuna ya da herhangi bir duygusal değişime bağlı olup olmadığı da hastanın kendisi tarafından takip edilmelidir.

Tremor –Titreme- Hastalığı Teşhisi Nasıl Konulur?

İstanbul Tremor hastalığında ilk olarak doktor fiziksel muayene ile titremenin hangi durumlarda, ne şiddette ortaya çıktığını anlamaya çalışır. Sonrasında ise ayrıntılı bir nörolojik muayene ile tendon refleksleri, koordinasyon, duruş, kas kuvveti, kas tonusu ve dokunma hissi değerlendirilir. Muayene esnasında doktorun yönlendirmesine göre yazı yazma, yemek yeme, işaret parmakla buruna dokunulması, parmakla havada daireler çizilmesi gibi fiziksel aktiviteler yapılması talep edilebilir.

Doktorun gerekli görmesi halinde titremenin tiroid hastalığı ile ilişkisinin olup olmadığının anlaşılabilmesi için idrar ve kan tahlili talep edilebilir. Bunlara ek olarak EMG, MRG ve BT gibi görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.

Tremor (Titreme) Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Titreme hastalığında tedavi altında yatan nedenin tespit edilmesi ile birlikte kişiye uygun olarak planlanmaktadır. Günümüzde tremor tedavisinde yaygın olarak kullanılan 4 farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar; ilaç tedavisi, botoks enjeksiyonu tedavisi, fizik tedavi ve beyin stimülasyonu tedavisidir.

  • İlaçla –Tremor- Tedavisi

Titreme sorununa neden olan durum veya hastalığı değil ama direk olarak titremenin engellenmesini sağlayan bazı ilaçlar bulunmaktadır. Doktorun uygun görmesi halinde bu ilaçların kullanımı ile titreme hastalığı tedavi edilebilmektedir.

  • Fizik Tedavi İle Titreme Tedavisi

Hastanın fizik tedaviye uygun halinde olması durumunda kasların güçlendirilmesi ve kas kontrolünün arttırılması için hastaya bazı özel egzersizler verilmektedir.

  • Botoks Enjeksiyonu İle Titreme Tedavisi

Yüz, boyun ve kafa bölgesinde titreme şikâyeti olan hastalarda kasların gevşetilmesi ve buna bağlı olarak titreme sorununun tedavi edilmesi için botox yöntemi yöntemi kullanılmaktadır.

  • Beyin Stimülasyonu ile Tremor Tedavisi

Hastalarda güç kaybına neden olan titremelerde tek tedavi seçeneği beyin stimülasyonudur. Bu tedavide beynin titremeden sorumlu bölgelerinde uyarılar gönderilerek titremeler tedavi edilmektedir.

Tremor tedavi edilmezse ne olur?

İstanbul Tremor, vücutta bulunan kasların ani ve ritmik titreşimlerine neden olan bir durumdur ve genellikle tedavi edilebilir. Ancak tedavi edilmezse, kişinin iş gücü kaybına, yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye ve sosyal izolasyona neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı, tremordan etkilenen kişilerin, doktorlarının önerdiği tedavi yöntemlerine uymaları ve ağrılarını azaltmaya yönelik önlemler almaları önemlidir.

Tremor tipleri nelerdir?

Tremor çeşitleri şunlar olabilir: esansiyel tremor, Parkinson tremor, senil tremor ve İntoksikasyon tremoru. Esansiyel tremor, genellikle nörolojik bir nedeni olmayan ve yaş ilerledikçe ortaya çıkan bir tremor çeşididir. 

Parkinson tremor, Parkinson hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan bir tremor çeşididir ve kas hareketlerinde gecikme ve kas sertliğine neden olur. Senil tremor, genellikle yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan ve hafif ve sakin bir şekilde ortaya çıkan bir tremor çeşididir. İntoksikasyon tremoru ise, bazı ilaçlar veya zehirlenmeler nedeniyle ortaya çıkan ve geçici olan bir tremor çeşididir.

El titremesi hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

El titremesi, bazen vitamin eksikliklerinden kaynaklanabilir. Özellikle B grubu vitaminleri eksikliği, el titremesi gibi belirtilere neden olabilir. B grubu vitaminleri arasında B1, B2, B3, B5, B6 ve B12 vitaminleri yer alır ve vücutta çeşitli işlevleri vardır. Bu vitaminler, enerji üretiminde, sinir sistemini düzgün çalıştırmada, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde ve diğer vücut fonksiyonlarında önemlidir.

Kaynaklar:


[1] Agarwal, S., & Biagioni, M. C. (2020). Essential tremor. StatPearls [Internet].

[2] Dirkx, M. F., Zach, H., Bloem, B. R., Hallett, M., & Helmich, R. C. (2018). The nature of postural tremor in Parkinson diseaseNeurology90(13), e1095-e1103.