Bağdat Caddesi, No:125/9 Kadıköy, İstanbul

Alzheimer Tedavisi Doktoru İstanbul

Alzheimer beyin hücrelerinin ölmesine neden olan nörolojik bir hastalıktır. Alzheimer, demans hastalığının bir türüdür. Zaman içerisinde hastalığın evresine göre hafıza, konuşma ve motor becerilerde azalma gibi kişinin gündelik hayatını oldukça olumsuz etkileyebilecek belirtiler görülebilmektedir.

Bu yazımızda Alzheimer hastalığının tedavisi için geliştirilmiş ve hastanın yaşam kalitesini doğrudan etkileyen TPS tedavisinden detaylı olarak bahsedilecektir. Tedavi detaylı olarak aktarılmadan önce tedavi mekanizmasının daha iyi anlaşılabilmesi için hastalığın neden olduğu ve belirtileri kısaca aktarılacaktır. Bu sayede hem tedavinin nasıl etki ettiği anlaşılabilir hem de belirtilerin bilinmesi ile birlikte hastalığın erken teşhis edilmesi mümkün olabilmektedir.

Her hastalıkta olduğu gibi Alzheimer hastalığında da erken tanı başarı oranı daha yüksek bir tedavi sonucu alınmasını sağlamaktadır.

Alzheimer Tedavisi Doktoru İstanbul

Alzheimer Nedir?

Alzheimer en kısa tanımı ile beyin hücrelerinin yok olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir nörolojik hastalıktır. Demans hastalıkları arasında en yaygın olarak görülen hastalık türüdür. Beyin hücrelerinin ölmesi zaman içerisinde kişide birçok yaşamsal fonksiyonun bozulmasına neden olmaktadır. Alzheimer, sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Yani hastalığın belirtileri zaman içerisinde, yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır.

Genellikle 65 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Ancak nadir de olsa daha erken yaşlarda da görülebilmektedir.[1]

Alzheimer Görülme Sıklığı

Alzheimer yaşlılar arasında yaygın görülen bir hastalıktır. Türkiye yaşlı nüfusu fazla olan bir ülkedir. Bu nedenle hastalığın görülme sıklığı az değildir. Yapılan araştırmalar yaşlı nüfusun yaklaşık olarak %10unda Alzheimer hastalığı görüldüğünü tespit etmiştir. Ayrıca bu oranların yani Alzheimer görülme riskinin de zamanla daha da artış göstereceği düşünülmektedir. [2]

Alzheimer Belirtileri Nelerdir?

İstanbul Alzheimer hastalığında görülen belirtiler hastalığın evresinde göre farklılık göstermektedir. Hastalığın 3 evresi bulunmaktadır. Bunlar; erken, orta ve ileri evredir. Aşağıda hastalarda en sık görülen, genel belirtiler listelenmiştir;[3]

 

  • Hafıza kaybı / unutkanlık
  • Motor becerilerde gerileme
  • Konuşma bozukluğu
  • Soyut düşünme kabiliyetinde bozukluk/gerileme
  • Davranış ve kişisel özelliklerde değişme
  • Gündelik hayatın devamlılığı için gerekli işlerin yapılamaması / yetersizliği
  • Uyku sorunları
  • Mekan algısında sorun yaşama (sürekli kaybolma)
  • Sık sık aynı soruların tekrarlanması
  • Kaygı ve depresyon hali

Alzheimer Nedenleri & Risk Faktörleri Nelerdir?

Hastalığın nedenleri önlenebilir ve önlenemez risk faktörleri olarak 2 ana grupta incelenmektedir.

 

  • Önlenemez risk faktörü olarak en öne çıkan ileri yaş faktörüdür. Hastalık 65 yaşından sonra görülmeye başlar ve 80 yaşından sonra görülme sıklığı oldukça artar. Ayrıca hipertansiyon hastalarında da Alzheimer görülme riski bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda hastalığın 85 yaş üstü her 2 kişiden 1inde Alzheimer görüldüğünü tespit etmiştir. [4]
  • Önlenebilir Alzheimer riskleri; yetersiz beslenme, alkol, sigara, hareketsiz yaşam şekli ve fazla kilo gibi faktörlerdir. 

 

Alzheimer Teşhisi Nasıl Konulur?

İstanbul Alzheimer hastalığın teşhisi için psikoterapi ve görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır. Doktorun gerekli görmesi durumunda ek olarak biyokimyasal testler ve MRG taraması yapılır.  

 

Alzheimer Tedavi Edilebilir Mi?

Alzheimer hasta ve hasta yakınları için zorlu ve sosyal hayatı etkileyen bir hastalıktır. Çalışmalar hala devam etmesine rağmen hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ama buna rağmen geliştirilmiş yöntemler sayesinde hastanın hayat kalitesini uzun süre koruması sağlanabilmektedir.

 

 

 

Alzheimer beynin hangi bölümünü etkiler?

Alzheimer, beyinde nöronların (sinir hücrelerinin) hasar görmesine neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık, beyinde özellikle beyin merkezlerinin bulunduğu hipokampus ve prefrontal kortekste (beyin ön bölgesi) etkilidir. Bu bölgeler, bellek, düşünme, planlama, öğrenme, dil ve davranış gibi önemli fonksiyonları yerine getirir. Alzheimer hastalığı, bellek ve dil bozukluklarının yanı sıra davranış değişikliklerine de neden olabilir.

Alzheimer tedavisi gören kişilerin hasta bakımı nasıl olmalıdır?

  • Günlük rutinlerin oluşturulması: Alzheimer hastaları için günlük rutinlerin belirlenmesi ve sürekli uygulanması, hastanın düzenini koruyabilir ve stresini azaltabilir.
  • Özenli yönetim: Alzheimer hastaları, zamanla yapabileceklerini yapamayacak hale gelebilir. Bu nedenle, hastaların günlük aktivitelerini takip etmek ve gerekiyorsa yardımcı olmak önemlidir.
  • Güvenlik önlemleri: Alzheimer hastalarının güvende hissetmeleri için evde güvenlik önlemlerinin alınması önemlidir. Örneğin, ocak ve fırın kullanımını sınırlandırmak, mutfak bıçaklarını güvenli bir yere koymak gibi önlemler alınabilir.

Alzheimer anneden çocuğa geçer mi?

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin yavaş yavaş ölmesine ve kaybına neden olan bir hastalıktır ve genellikle 65 yaşın üzerinde ortaya çıkar. Bu hastalık genetik yatkınlık taşıyabilir, ancak çocuklarda nadir görülür. Alzheimer hastalığının genellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkmasının nedeni, bu hastalığın sebebinin tam olarak bilinmemesine rağmen, yaşlılık ile ilişkili olabilecek birkaç faktörün etkisiyle ortaya çıkabileceği düşünülmektedir.

Kaynaklar:        

[2] Gurvit, H., Emre, M., Tinaz, S., Bilgic, B., Hanagasi, H., Sahin, H., … & Harmanci, H. (2008). The prevalence of dementia in an urban Turkish population. American Journal of Alzheimer’s Disease & Other Dementias®23(1), 67-76. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18276959/

[3] Li, X. L., Hu, N., Tan, M. S., Yu, J. T., & Tan, L. (2014). Behavioral and psychological symptoms in Alzheimer’s disease. BioMed research international2014. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4123596/

[5] Popescu, T., Pernet, C., & Beisteiner, R. (2021). Transcranial ultrasound pulse stimulation reduces cortical atrophy in Alzheimer’s patients: A follow‐up study. Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions7(1), e12121. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33681449/#:~:text=The%20first%20clinical%20data%20indicate,for%20up%20to%203%20months.

[6] Beisteiner, R., Matt, E., Fan, C., Baldysiak, H., Schönfeld, M., Philippi Novak, T., … & Lohse‐Busch, H. (2020). Transcranial pulse stimulation with ultrasound in Alzheimer’s disease—a new navigated focal brain therapy. Advanced Science7(3), 1902583. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7001626/

[7] Popescu, T., Pernet, C., & Beisteiner, R. (2021). Transcranial ultrasound pulse stimulation reduces cortical atrophy in Alzheimer’s patients: A follow‐up study. Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions7(1), e12121. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7906128/